30.03.2021

Plegers van misdrijven krijgen voortaan sneller hulp bij schulden

Plegers van een misdrijf die slachtoffers een schadevergoeding moeten betalen, kunnen voortaan eerder een beroep doen op schuldhulp, maken het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK dinsdag bekend.

Tot dusver kwamen mensen die een misdrijf hebben gepleegd en slachtoffers daarvoor een vergoeding moeten betalen niet in aanmerking voor schuldhulp. Het CJIB vond dat de schadevergoeding eerst volledig moest zijn betaald voordat een regeling kon worden getroffen.

Met deze eis gaat het CJIB voortaan soepeler om, omdat die in veel gevallen onhaalbaar bleek. Het bureau wil nu per individueel geval beslissen of het meewerkt aan het treffen van een regeling. Bij zwaarwegende belangen kan het bureau besluiten toch eerst de volledige betaling van de vergoeding te eisen.

De pleger van een misdrijf moet in alle gevallen de schadevergoeding volledig betalen. Maar als er een regeling wordt getroffen, mag hij of zij er langer over doen. Het slachtoffer hoeft overigens niet langer te wachten op het geld. Het CJIB schiet het voor.

De NVVK verwacht dat door de versoepeling per jaar zo'n duizend extra schuldregelingen getroffen kunnen worden. Het plan maakt deel uit van een bredere aanpak om mensen met schulden te helpen.


.Bron: NU.NLGa terug naar het overzicht