04.09.2020

CPB: Zeker 73.000 huishoudens in geldproblemen drie maanden na baanverlies

Tienduizenden huishoudens komen na inkomensverlies van de broodwinner snel in de financiële problemen, ondanks het sociale vangnet van de WW en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De twee instituten concluderen in hun stresstest voor huishoudens dat vooral zelfstandigen kwetsbaar zijn. Zij lopen vier keer zoveel risico om binnen drie maanden na verlies van werk niet meer rond te kunnen komen als werknemers.

Deze groep is geholpen met het steunprogramma van het kabinet. Zonder de Tozo-regeling waren ze tien keer kwetsbaarder dan werknemers.

Ondanks het sociale vangnet kunnen 106.000 huishoudens hooguit zes maanden rondkomen als de kostwinner het inkomen verliest, schrijven het CPB en de AFM. 73.000 huishoudens, van wie 25.000 zelfstandigen en 48.000 werknemers, kunnen dat hooguit drie maanden volhouden. Als ook de partner het inkomen verliest, neemt het aantal huishoudens dat snel in de financiële problemen komt met nog eens 20 procent toe.

Oproep NUjij

Het CPB waarschuwt dat de kwetsbaarste huishoudens met de laagste inkomens in tijden van crisis het vaakst hun baan verliezen. Deze groep heeft nauwelijks ruimte om de financiële situatie te verbeteren, waardoor ze vaker zijn aangewezen op niet-gereguleerde leningen als flitskredieten. Dit kan volgens het planbureau tot een onhoudbare schuldenlast leiden. "Daarom is mogelijk aanvullende ondersteuning van de overheid nodig nadat zij het inkomen zijn verloren", aldus het CPB.

Bron: nu.nlGa terug naar het overzicht